Ούζο Πλωμάριου

Μία προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ποιότητας

Παραδοσιακά το Ούζο Πλωμαρίου θεωρείται και είναι το καλύτερο ούζο στον κόσμο.

Στο Πλωμάρι εξακολουθούν να παράγουν το ούζο με τους παραδοσιακούς τρόπους.

Η ένδειξη «Ούζο Πλωμαρίου» αναγνωρίστηκε σαν μια «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη», (όπως και η ένδειξη «Ούζο Μυτιλήνης» - ΦΕΚ 1283/Β/2004), η οποία αναγράφεται με χαρακτήρες ιδίου μεγέθους και επιφυλάσσεται μόνο για τους Ποτοποιούς οι οποίοι ακολουθούν ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του ούζου στο Πλωμάρι της Λέσβου, χωρίς όμως να αποτελεί αποκλειστική ένδειξη κανενός.  
   
Η ένδειξη «Εξ αποστάξεως 100%» ή «Από απόσταξη 100%» μπορεί να γράφεται με χαρακτήρες γραμμάτων που είναι μικρότεροι από την εμπορική επωνυμία του Ούζου. Επιφυλάσσεται μόνον στους ποτοποιούς  οι οποίοι παράγουν Ούζο, ο αλκοολικός τίτλος του οποίου οφείλεται εξ ολοκλήρου σε προϊόν απόσταξης.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι σπάνιο και ελάχιστα Ούζα κυκλοφορούν στην αγορά με την ένδειξη «100% απόσταξη»

- Αχ αυτό το ούζο ! Να συνοδεύει τον κάτοικο σ' όλες τις στιγμές του: στη χαρά και στο γλέντι, στα βάσανα και στην παρέα-ανάπαυλα από τον κάματο στο χωράφι ή στη θάλασσα…Ο γλυκάνισος στις πλαγιές, να ρουφά το φως του ήλιου για να το δώσει ατόφιο μετά μέσα απ' το άρωμα του.Το πλούσιο άρωμα, το λευκό του χρώμα, η γλυκιά και συγχρόνως πιπεράτη γεύση του, χαρακτηρίζουν το καλό ούζο. 

Οι σπόροι που συνήθως χρησιμοποιούνται, είναι εξαιρετικής ποιότητας γλυκάνισος που ευδοκιμεί στην Λέσβο και κυρίως στο Λισβόρι. 
Η γευστική ισορροπία μεταξύ ούζου και μεζέδων, μοιάζει με τελετουργία, όπου το κάθε τι πάνω στο τραπέζι έχει έναν ξεχωριστό και τόσο μοναδικό τρόπο. 
Οι κινήσεις τεμπέλικες και χαλαρές, ακολουθούν ρυθμούς αργούς. Οι γεύσεις έντονες και πιπεράτες, δημιουργούν ένωση με το <<σκέτο>>, ανέρωτο ούζο. 
Όλα τώρα είναι διαφορετικά...

Στο Πλωμάρι επίσης υπάρχει και το μουσείο ούζου του Βαρβαγιάννη κοντά στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου όπου το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο στο Πλωμάρι.

Για το καλό ούζο και για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να ρωτήσετε όσους πίνουν ούζο για χρόνια στα στέκια του Πλωμαρίου.